Viharos véletlenek

Harmadik nap: A Tánc Fesztiválja 2011, Veszprém

A táncfesztivál harmadik napján a női alkotók kerültek előtérbe: Ladányi Andrea, Szabó Réka és Duda Éva egy-egy koreográfiáját láthattuk. A véletlennek köszönhetjük-e vagy sem, hogy ők hárman egy napra kerültek? Mindenesetre mindhárman fontos szerephez juttatták a véletlenszerűséget vagy a véletlen szerepét saját darabjukban.
Barta Edit | 11. 05. 29.

Vihar előtti csend, fülledtség, a ciklon már Veszprém közelében kering. A test tompa működését rázza fel Ladányi előadása. A Szerelmi rapszódia audiovizuális robbanás, performansz-színház és koncert, a darab főszerepe egy lézerhárfáé. A hangszer futurisztikus látványelemként (is) szolgál az előadásban, a belétáplált hangmintákat a táncosok – Ladányi Andrea, és az Operaház magántáncosa, Bajári Levente – a mozgás révén szólaltatják meg. Egyetlen apró mozdulat, s máris egy másik a zöld neoncsíkból morajlik a zene, a betáplált hangoknak számtalan kombinációja és variációja lehetséges. Élő hangstúdió és keverőgép, amit közvetlenül az emberi test mozgása működtet. A technika és az emberi természet fantasztikus találkozása.

 

 

szerelmi-rapszodia-ladanyi7

Szerelmi rapszódia

 

A Szerelmi rapszódia Liszt két művét formálja saját nyelvére, a Magyar rapszódiák és a Szerelmi álmok a különböző zörejek, zajok között hangzanak fel, s ehhez a hangorgiához társul még Borlai Gergő jazz-improvizációja. Ladányi úgy nyúl Liszt műveihez, hogy közben ugyanazokról a problémákról beszél, amik őt évek óta foglalkoztatják: tánc és zene egymáshoz való viszonya. Egy tudatos alkotói folyamat szemlélői vagyunk évek óta, mely a BL-lel kezdődött, folytatódott a GasztroBalett-tal, s a kísérletezés újabb állomása a Szerelmi rapszódia.

A Tünet Együttes Véletlene címében hordozza témáját. A véletlenről egy matematikus (Vancsó Ödön) tart ismeretterjesztő előadást. Ruházata a matematikusokról kialakult sztereotípiáknak tökéletesen megfelel – kötött mellény, gyűrött öltönynadrág és hozzá a szórakozott professzorok gesztusrendszere. Mit jelent a véletlen a valós életben, mit a matematikában – magyarázza Vancsó tanár úr (más előadásokon pedig Mérő László), miközben a táncosok mellette – mögötte formalista kompozíciókban alátámasztják („bebizonyítják”) vagy épp megcáfolják a matematikus állítását. A fő kérdés persze az, hogy milyen szereppel bír-e a véletlen szerelmi életünk alakulásában?

 

veletlen-szabo-reka

Véletlen

 

A darab Szabó Réka egyik első koreográfiája – 2002-ben volt premierje – s jól tükrözi azt a kettős világszemléletet (a racionálist és az emocionálist), ami az alkotó koreográfiáit azóta is jellemzi. A Véletlen tavaly óta új szereplőgárdával fut, s ez egészen kivételes egy kortárs táncszínházi előadás esetében. Két dologra utal: hogy az előadás népszerűsége nem csökkent az elmúlt kilenc év alatt, illetve hogy alkotója a mai napig érvényesnek tartja a mű mondanivalóját és formavilágát.

A szélvihar és a felhőszakadás este tízre, Duda Éva koreográfiájára időzítette magát. A Stop ’n Go egy improvizáció-sorozatból, a Stopposokból nőtt egész estés előadássá. Hangvétele teljesen más, mint amit a koreográfustól megszokhattunk: líraiságnak nyoma sincs az előadásban. Könnyed, laza jelenetek füzére, az előadás humorát a táncosok karakterére építi. Miattuk lesz szerethető a darab, mert a szereplők közvetlenek és őszinték, manírnak nyoma sincs az általuk eljátszott szerepeken. (Még akkor sem, ha karikíroznak, vagy eltúloznak egy-egy személyiségjegyet.)

 

stop-n-go-duda-eva

Stop' n 'go

 

Nincsenek jelmezek – a táncosok próbaruhában, vagy legalábbis arra emlékeztető melegítőben, laza pólókban – táncolnak, és nincsenek kellékek sem, az egyetlen bevásárlókocsit leszámítva. Ami a korábbi Duda-előadásokból megmaradt, az a komoly fizikai munka és a rivalizálás szituációja. Szinte minden egyes duett vagy hármas jelenete a „kivagyiságról” szól. Nehéz bármelyik jelenetet is kiemelni az előadásból, de Gulyás Anna örökbeszélő figurája, az izgága Csuzi Márton szerepei, Jónás Zsuzsa és Bordás Emil ironikus kettőse mindenképp említésre méltó. A nézőtérről felszabadult örömjátéknak, örömtáncnak tűnik az előadás, melynek során a táncosok kedvükre lubickolhatnak saját szerepeikben. Jó megismerni Duda Éva koreográfusi képességeinek egy újabb oldalát.

 

 „Szerelmi rapszódia”

LA Dance Company

 

Zene: Liszt Ferenc, Borlai Gergő, Szigetvári Andrea (Magyar Computerzenei Alapítvány)

Stylist: Lakatos Márk

Táncolják: Ladányi Andrea, Bajári Levente, Kovács Martina

 

Véletlen

Tünet Együttes

 

Zene: Márkos Albert

Fény, hang: Payer Ferenc

Kosztüm: Pillangó

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Cuhorka Emese, Dózsa Ákos, Emődli Lilla, Huzella Júlia, Vadas Zsófia Tamara, Varga Csaba

 

Stop’ n ’Go

Duda Éva Társulat

 

Fény: Fogarasi Zoltán

Zeneszerző: montázs, Kunert Péter

Élő zene: Farkas Izsák

Koreográfus: Duda Éva

Alkotók, előadók: Gulyás Anna, Jónás Zsuzsa, Lázár Eszter, Simkó Beatrix, Bordás Emil, Csuzi Márton, Grecsó Zoltán, Mikó Dávid