Whiskyt és illúziót Miskolcnak

Tennessee Williams: A vágy villamosa – Miskolci Nemzeti Színház

Rendezőként is bemutatkozott a nagyérdemű előtt a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatója, Kiss Csaba: Tennessee Williams darabját, A vágy villamosát állította színpadrat a Kamaraszínházban. Illúzió, pénztelenség, primer szexus a miskolci vágytalan villamos vonalán.
Sárosi Emőke | 12. 12. 6.

Hazug illúziók, vágytalan munkásosztály és töménytelen pia – így jellemezhető elsőre az előadás. A gond(olat)talan new orleans-i nagyhangú munkásnegyed mindennapi rutinjaiba (verekedés, evés-ivás, póker, teke, szex, gatyamosás, terhesség) csöppen Blanche Du Bois (Györgyi Anna), fehér ligetszerű különc légies szépségével. Két világ, két osztály, két életfelfogás húsbavágó konfliktusa innentől a történet.

A munkásosztálybeli Stanley Kowalksky (Kocsis Pál) konkrét foglalkozást kapott a miskolci előadásban, gumijavító kisiparos, és boldogan él primitív hedonizmusában: szórakozik, iszik a haverokkal és terhes felesége boldogan főz-mos rá. Gyenge áthallást eredményez Stanley megnevezett munkája, hisz így a gazdasági válság lehetséges hatását közvetve ő is érezheti. Ezzel aktualizálja a történetet a rendező, azonban a tényleges gumijavítás egyszeri megmutatásán kívül semmi egyéb nem indokolja ezt a létbizonytalanságban élni akaró mai magyar kispolgárt. Sokkal inkább dominál a férfiban a nyers őserő. Ösztönlény erőszakossága ellenére ő él a valóságban, tisztában van saját jellemével, hibáival, nem alakoskodik, tökéletesen önazonos egészséges pszichéjével. Az ő ellenpontja a sógornője, Blanche Du Bois, a francia ősökkel rendelkező, művelt, jómódú, finomkodó tanárnő az érzékeny idegeivel és nem titkolt alkoholizmusával. A nő élettragédiája fiatalon elvesztetett homoszexuális férjének öngyilkossága, amelyet képtelen feldolgozni. Nőiségének megélése torz irányban fejlődik tovább, skizofréniára emlékeztető kettősségében felfedezhető: a romantikus szerelem éteri finomságáért rajongó lírai illúzióban élő érinthetetlen királynő és a realitást megélő, pénzért és egy kis talmi szeretetért mindenre hajlandó elhasználódott prostituált. Sekélyes mellékszereplő kettőjük éles kontrasztja között Mrs. Stanley Kowalsky, született Stella Du Bois (Lovas Rozi), Blanche húga. A fiatal nő a szerelem illúziójában talál magának biztos pontot, származását elfeledve életstílust vált, és mesékbe illő módon beleszeret egy katonai egyenruhába bujtatott tesztoszteronbombába, és boldogan vállal gyereket a szegénység létbizonytalanságába. A rózsaszín ködből hiába próbálja nővére kirángatni, gyermeke megszületése után eszmél rá tényleges valóságára, miután végleg elveszti Blanche-ot. Mindkét nő menekül a valóságból, a gyermeki felelőtlenség hazug illúziójába. Ebben a gyenge döntésképtelenségben tökéletes partnere lehetne Blanche-nak Mitch (Görög László), aki egy érzékeny, művelt, finom nőhöz fel tudna emelkedni, azonban a nő kétes múltját nem tudja megbocsátani – boldogtalanságra kárhoztatott, korlátolt, befolyásolható, öregedő anyámasszony-katonájaként feledhető figura. A mellékszereplő házaspár (Kokics Péter, Szabó Irén) a hangulatfestő naturális díszlet tartozékaként illeszkedik az előadásba, mint a villanyrezsón, olajban sülő hús szaga. A stilizált szegénynegyed-díszlet (Cziegler Balázs) ellenpontja Berzsenyi Kriszta jelmeze: a csábító, nőiesen elegáns ruhákban Blanche vágyott valósága ölt testet. A társadalmi szabályokba képtelen beilleszkedni, rendszeridegensége révén elkerülhetetlenné válik elszigetelődése. Katatón némasága és idegösszeroppanásának oka a brutális találkozás a nyers férfiléttel. Stanley erőszaka által megtöri a nőt, helyreállítja primitív világbékéjét, látszólag legyőzi őt. Stella valóságra ébredése a záróképben nyitva hagyja a történetet.

Ki a felelős a kialakult helyzetért? – marad a kérdés megválaszolatlanul. Stanley a saját életét és családját védi, Blanche a romantikus ábrándjaiba menekül a számára élhetetlen valóságból, Stella belebénul a betagozódott süket-néma munkásfeleségek menetrendszerűen tovadöcögő mindennapjaiba. Blanche maga a Vágy villamosa: egy meseszerű utazás a nyers valóságban – Miskolc főutcáján, a villamos sínek mögött.

 

 

Tennessee Williams: A vágy villamosa

 

Fordította: Czímer József

Díszlet: Cziegler Balázs

Jelmez: Berzsenyi Kriszta

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

Rendezőasszisztens: Kriston Szabolcs

Rendező: Kiss Csaba

Szereplők: Györgyi Anna, Kocsis Pál, Lovas Rozi, Görög László, Kokics Péter, Szabó Irén eh., Kerekes Valéria, Lichtenstein Pál

 

Bemutató: 2012. december 1.