A 10 legfontosabb esemény a héten

2. rész – Vendégjátékok, fesztiválok, színházi és bábszínházi bemutatók.

Fontos cseh színházi előadások láthatók a Katona hétvégi fesztiválján. A Trafóban egy Schilling Árpád rendezte montenegrói előadás vendégszerepel. Az amatőr színház iránt érdeklődők a MU Színházban kaphatnak ízelítőt az elmúlt évad értékeiből. Több fontos színházi és bábszínházi bemutatót is a hétvégére időzítettek.
Ellenfény | 17. 11. 2.

 

Csekkold! 3.0 – Cseh színházi fesztivál a Katonában (2017. november 3–5.)

 

Harmadik alkalommal rendezik meg a Katonában a mai cseh színházi élet legfontosabb produkcióit felvonultató fesztivált.

Péntek este a klasszikus cseh költő, próza- és drámaíró Fráňa Šrámek (1877–1952) 1922-ben írt darabja, a Hold a folyó felett látható a Katona nagyszínpadán. Az előadást egy morvaországi kisvárosban, Uherské Hradiště-ben működő Slovácké divadlo játssza.

„A Hlubina család félelmektől telve várja a családfő érettségi találkozóját" – szól a darab ajánlója. „Az egykori osztályelsőből ugyanis nem lett sem író, és más „magasabb hivatalt" nem sikerült elérnie. Napjait egy cseh kisvárosban, a felesége papírboltjában és a családi fészekben éli. A család két nőtagja, a felesége és a lánya, szeretnék megkímélni ettől a találkozótól, hogy ne szembesüljön ifjúsága be nem teljesült illúzióival."

 

anna-karenina

KAR / Halotti tor

 

Szombaton és vasárnap este a prágai Studio Damúza előadása látható. A Damúza valójában egy produkciós műhelyt jelent, amely elsősorban azokat a fiatal színházi alkotókat, zenészeket, vizuális művészeket támogatja, akik nem akarnak a hagyományos színházi keretek közé beilleszkedni, hanem kísérletezni, provokálni, felfedezni kívánnak. A Csekkold! 3.0 keretében látható KAR / Halotti tor című produkció tárgyszínház és koncert az Anna Karenina motívumaira.

„Orosz realista kabaré, orosz népi motívumok ihlette zene és mozgó tárgyak intim jeleneteinek keveréke" – mondja az előadásról az ajánló. „Hat színész, öt hang, harmonika, trombita, hegedű, cselló, nagybőgő és egy asztal, melyen életre kelnek a tárgyak, hogy újraalkossák a regény töredékeit. A zene és színház metamorfózisa, az egyénről szóló hagyományos színpadi formák lerombolása, ami átalakul egy mindannyiunkról szóló groteszk karikatúrává."

 

macbeth

Macbeth (Túl sok vér)

 

Szombat este a nagyszínházban a prágai Divadlo Na zábradlí Macbeth-variációja látható. A történet „a múltban, a jelenben vagy a jövőben is játszódhatna" – írja az előadás ajánlója. „Nem tudhatjuk, hogy visszatértünk-e a régi felálláshoz, ahol a »férfiak férfiak voltak, a nők pedig nők«, és bárki, aki hatalmat és vagyont akart magának, annak vért kellett ontania. Vagy a jövőbe látunk, ahol a kultúra, illem és empátia helyett ismét a legelemibb ösztöneinkhez tértünk vissza. A Macbeth régi-új világa univerzális nyelven beszél, az angol eszperantóvá válik néhány szavas szókészlettel, a transzcendencia és filozófia megszűnt. A nyelv egyszerűen és feltartóztathatatlanul fogalmazza meg a valóságot – egy abszurditást és melankóliát elegyítő klasszikus témából kiindulva."

Vasárnap délután felolvasószínházi formában a Katona színészi mutatnak be két kortárs cseh darabot. A fiatal Tereza Verecká (1985) 2011-es darabja, A köves, köves pusztában Jób történetének mai variációja. A nyolcvanon túl járó Milan Uhde (1936) 2004-es darabját (Csoda a fekete házban) így jellemzi az ajánló: „Buñueli képek, ibseni hősök, bernhardi feszültség".

 

A Csekkold! 3.0 teljes programja

 

Ameddig a szem ellát – Zetski dom (Montenegrói királyi színház) a Trafóban (2017. november 3–4.)

 

Pénteken és szombaton látható Schilling Árpád montenegrói rendezése a Trafóban. Az előadás az Európai Unió EU Collective Plays! programjának keretében jött létre. Ennek célja az, hogy különböző országok alkotói olyan közös előadásokat hozzanak létre, amelyek nem klasszikusok vagy kortárs darabok (már megírt szövegek) alapján készülnek, hanem elsősorban az alkotók saját élményeiből táplálkoznak.

 

ameddig-a-szem-ellat

Ameddig a szem ellát

 

Az Ameddig a szem ellát alapját is a színészek és a rendező történetei adják. Az előadás két dramaturgja, Bíró Bence és Gyarmati Kata előzetesen rengeteg interjút készített Montenegróban. Eközben egy izgalmas, ellentmondásokkal teli, túlpolitizált országgal találkoztak. Olyan problémákkal, amelyek nemcsak Montenegróban, hanem az egész közép-európai régióban érvényesek. Ennek eredményeként az elkészült előadás is politikus kérdéseket vet fel, miközben azt is feszegeti, hogy milyen szerepe van a hatalmi rendszereknek személyes sorsunk alakulásában.

 

Az előadás ajánlója

 

FESZT-FEST – MU Színház (2017. november 3–5.)

 

Az elmúlt évad legjobb amatőr színházi előadásait mutatja be a Fesztiválgyőztesek Fesztiválja, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek meg a MU Színházban. A háromnapos esemény elsősorban azoknak kínál kihagyhatatlan lehetőséget, akik a magyar színházi élet látóterébe ritkán bekerülő amatőr színházak csúcsteljesítményeit szeretnék megismerni. A fesztivál végén a három tagú zsűri (Hajdú Szabolcs, Rácz Attila, Jancsó Sarolta) odaítéli az évad legjobb amatőr színházi előadásának járó Paál István Diplomát.

 

kakatusz-satrak-valahol

Sátrak valahol - Kaktusz

 

A fesztiválon láthatók a tavalyi évad legjobb gyermek színjátszó előadásai is (a siroki Bendegúzok Kőműves Kelemenje, az ipolysági Csillagszóró Gyermekszínjátszó Csoport Ki vagyok én? című előadása és a budapesti Kaktusz Dráma- és Színjátszó Csoport Sátrak valahol című produkciója). Bemutatkoznak drámatagozatos gimnazisták is, pl. a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola és a Vörösmarty Gimnázium diákjai. A Proscenion Drámaszínpad a Megáll az idő színpadi változatát, a Debreceni Egyetemi Színpad Víg Karma Társulata az Übü király feldolgozását játssza. A fesztivált a Formanek Csaba írta és rendezte Senki se mer egyedül élni zárja.

 

A részletes program a fesztivált szervező Szín-Játékos szövetség oldalán olvasható.

 

Színházi bemutatók a hétvégén

 

Nehéz egyetlen előadást kiemelni a hétvége színházi bemutatóiból.

Kaposváron Bérczes László rendezi A vágy villamosát. A sokat játszott Tennessee Williams-darab főszerepeit ezúttal Mészáros Sára, Szvetnyik Kata, és vendégként Molnár Gusztáv alakítja.

Európában először Veszprémben kerül színre a Holt költők társasága színpadi változata. A színház igazgatója, Oberfrank Pál – aki a Funtek Frigyes rendezte előadásban John Keating irodalomtanárt játssza – elmondta, hogy több éves munka előzte meg a jogok megszerzését. A színház vezetésének régi vágya volt a kultikus film adaptációjának színpadra állítása. Az Oscar-díjas filmből készült színdarab világpremierje tavaly volt New Yorkban, a szövegkönyvet a film forgatókönyvét is jegyző Tom Schulman írta.

Az Ódry Színpadon a harmadéves színművész osztály tart vizsgaelőadást Shakespeare Szentivánéji álom című drámájának nyomán.

 

anca-bradu-kaukazusi-olvasoporba

Anca Bradu A kaukázusi krétakör nagyváradi olvasópróbáján

 

A nagyváradi színház magyar társulata nagyszabású produkcióban mutatja Brecht darabját, A kaukázusi krétakört. A bemutatóval a színház szeretné folytatni, a nagy sikerrel játszott, fesztiváldíjas előadásuk, A mi osztályunk által elkezdett, kortárs lelkiismereti problémákról szóló társadalmi párbeszédet. „A kaukázusi krétakör Brecht ritkán játszott drámái közé tartozik, hiszen nagyon érzékeny megközelítést igényel a művészek részéről" – mondta az előadásról Anca Bradu rendező. „A világháborús időkben játszódó történet a bibliai Salamon ítéletét helyezi új megvilágításba, és az anyaság szemszögén keresztül beszél arról, hogy csak az embertárs iránti szeretet hozhat reményt egy értékvesztett világba" – mondja az előadásról.

Grusét Tasnádi-Sáhy Noémi, Acdakot Kardos M. Róbert alakítja, a további szerepekben Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, valamint Szotyori József látható.

 

 

Münchausen báró kalandjai – Vaskakas Bábszínház (2017. november 5.)

 

Vasárnap tart bábszínházi bemutatót a győri Vaskakas.

A legendás Münchausen báró, aki számos mesekönyv és film hőse, valóban élt a 18. században. Egy szárnyaló fantáziával megáldott obsitos volt, kinek hihetetlen történetei szájról szájra jártak, mígnem egy német költő, Gottfried August Bürger (1747–1794) könyvet írt róla. Alakját ez a mű tette igazán legendássá. Egy vérbeli nagyotmondó kalandjait követhetjük, aki ízes nyelven, kacagtató humorral meséli el bátorságáról és vitézségéről tanúskodó háborús élményeit, ügyességét és vakmerőségét bizonyító vadászkalandjait.

 

munchausen-vaskakas

 

A közismert regényét a bolgár Biserka Kolevska alkalmazta színpadra, aki rendezője is a Vaskakas előadásának. A produkció tervezője a szintén bolgár Svila Velichkova. Az előadásban fellép Bora Levente, Főglein Fruzsina, Gergely Rozália, Horváth Márk, Kovács Domokos, Markó-Valentyik Anna, Nagy Petra, Rab Viki, Ragán Edit, Szúkenyik Tamás, Vitányi-Juhász István

 

Münchausen kalandjai a MEK-en

 

A leadkép a Hold a folyó felett című előadásról készült

 

Heti ajánlónk első része