Isten neve

A salemi boszorkányok – Weöres Sándor Színház, Szombathely

(Testről és lélekről)

Vannak sűrű pillanatok, amikor a színház megmutatkozik: megmutatja, hogyan élünk. Kik vagyunk. Hogyan működünk. Hogyan működik a név hatalma. A salemi boszorkányok szombathelyi bemutatója Alföldi Róbert rendezésében ilyen pillanat. Isten bocsásson meg nekünk. Isten éltesse a Weöres Sándor Színházat. Ölbei Lívia írása.

Ölbei Lívia

 

(Ami jéghideg, az tűzforró.) Közben az előadás különböző rétegeiben finoman egymásra kopírozódnak az idő rétegei: a 17. századi salemi boszorkányperektől a Miller-dráma megszületésének idején át a jelenkorig. Az Alföldi-előadásban nincs tömeg. Ez A salemi...-változat tulajdonképpen kamaradráma – az eredetinél jóval kevesebb szereplővel – egy olyan térben, amelynek tágassága egyre szűkülni látszik, pedig minden (díszlet)fal a helyén marad. Illetve van tömeg mégis: a tömeg, a sokaság mi vagyunk a megvilágított nézőtéren. Különben kizárólag a jéghideg logika működik. De ami jéghideg – az tűzforró, ha megérint.
Arthur Miller mindent világosan, pontosan megírt – beleértve a hosszú bevezetést és az instrukciókat is. Alföldi Róbert voltaképpen nem tesz mást, mint meghúzza a kontúrokat, minden apró szövegbeli elmozdításnak jelentése van. De a rendezés alapvetően követi a partitúrát, a félelmetesen tiszta, bár alapjaiban hamis – égit és földit, láthatót és láthatatlant egymás ellen kijátszó –, ezért törvényszerűen megbicsakló vaslogikát, amelynek mentén a gondolkodás, a ráció önmaga ellentétébe fordul, a kígyó a saját farkába harap. A húzások által még tisztábban, még erőteljesebben; ha tetszik, még puritánabb módon mutatkozik meg a masinéria – amelyben hit és önérdek, arc és álarc úgy kapcsolódnak össze, mint egymáshoz légmentesen passzoló fogaskerekek. Megkülönböztetésük egyfelől pofonegyszerű, másfelől – ez a téboly – szinte lehetetlen. Proctorné nyakában kereszt. A lányok nyakában kereszt. Abigail Williams a neve tisztaságát védi. Proctor nem adja a nevét. Isten nevében mi mindent el lehet követni.
„Világos, hogy New Englandben is el kellett érkeznie annak az időnek, amikor a rend kényszere nyomasztóbb lett, mint a veszély, amely ellen a rendet megszervezték", mondja (Hubay Miklós fordításában) a szerző, aki egyrészt a saját bőrén tapasztalta meg, hogyan működik a boszorkányüldözés, másrészt alaposan tanulmányozta a salemi boszorkányperek lefolyását és hátterét, hogy aztán ebből a kétféle forrásból megalkothassa azt a nagy metaforát, vagy inkább allegóriát, vagy inkább modellt – A salemi boszorkányokat.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2018/3. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken.

Az árushelyek listája itt olvasható.

Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Ára (mely tartalmazza a postaköltséget is):

Aktuális évfolyam számai: 880 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 595 Ft

 

19. 07. 9. | Nyomtatás |