Következetes sebezhetőség

A halandóság feltételei – HODWORKS

Hód Adrienn, a hazai és nemzetközi elismeréseket halmozó koreográfus, szeptemberben mutatta be legújabb darabját A halandóság feltételei címmel. A MU Színház színpadán életre kelő előadás a Pirkad talajáról indulva veszi górcső alá a fizikalitás és az érzelmek dinamikáját. Vállalása merész, de következetes és hiteles előadást szült.

András Felícia


A koreográfus és táncosai ezúttal arra keresik a választ, hogy mi van a radikális testiségen túl, illetve a kegyetlen fizikalitás milyen relációba hozható az érzelmekkel. A MU Színház tere már megadja a különös alaphangulatot. Ezúttal a falakat nem takarja semmi, ahogy más előadások esetében szokás, így a hatalmas ablakokon keresztül szinte kilátni az utcára, de a város fényei kéretlenül is betörnek, nem szükséges hozzá nézelődnünk. Ezúttal nem tudjuk kint hagyni a realitást, a mindennapi valóságot, míg ezzel ellentétben a Pirkad előadás esetében a teljes elzártságot, a falanszterben végzett emberkísérletet élhette meg a közönség. A táncosokon (Marcio Canabarro, Cuhorka Emese, Garai Júlia, Molnár Csaba) túl az egyik legfontosabb szerepet a ruhadarabok játsszák. Színesek, teljesen kaotikusak, továbbá nem feltétlenül funkció szerint használtak. Szolgálnak itt ugyanis többek között felsők fejkendőként, de a ruhák nem tartósak, előadóink kölcsönösen elszakítják egymáséit már a kezdet kezdetén.

Úgy játszanak, mint a felelősségtől teljesen mentes gyerekek. Hód Adrienn táncosai nem kevesebbet, mint a tudatalattit alkalmazzák színpadra. Megjelenik itt minden. Elfér egymás mellett a durva szexualitás, a fedetlen testrészek, a genitáliák szándékolt, explicit érintése, de a szenzitív csókok és simogatások is. Szemben a Pirkad vállalt sterilitásával, itt már nemcsak ruhák vannak, színek, játékok, hanem a testek és a mozdulatok is érzelmi telítettséget kapnak. Mindeközben megjelenik a „nagykörúti realitás" is, a tudatalatti metafora mentén gondolkodva a felettes-én. Kérlelhetetlenül betör a MU Színház hatalmas ablakain keresztül, de ott bujkál Liszt zenéjében is. A táncosok nemcsak ezzel a klasszikussal játszanak, hanem egymással is, olykor gyermekekként, olykor állatokként.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2014/8. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 495 Ft
Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

15. 03. 11. | Nyomtatás |