Mire lennénk képesek?

Beszélgetés Vincze Balázzsal

Vincze Balázs (1976) a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc-színpadi tánc tagozatán szerzett diplomát 1995-ben. Ezután a Fővárosi Operettszínházban, Dortmundban, a Magyar Fesztivál Balettben, majd a Pécsi Balettben táncolt. 2005 augusztusa óta a Pécsi Balett igazgatója. 2008 januárjától a Magyar Táncművészek Szövetségének elnökségi tagja. Vincze Balázzsal a Pécsi Balett helyzetéről, törekvéseiről, társulatáról, illetve idei bemutatóiról beszélgettünk.

 

 

Rettentő sok feladat

 

– A Pécsi Balett általában két új előadással jelentkezik egy évadban, egy nagyszínpadi meg egy kamara bemutatóval. Sok ez vagy kevés? Megfelel az ambícióitoknak, vagy szűkre szabja a lehetőségeitek?

– Most olyan időket élünk, amikor meg kell becsülni azt is, ami van. A két premier tulajdonképpen megfelelő lehetőséget biztosít a társulatnak. Persze vágyunk rá, hogy a nagyszínpadi és a kamara bemutató mellett egy fesztiváldarabot is csinálhassunk, amire vendégkoreográfust hívnék meg. Ezt itthon is bemutatnánk, de alapvetően különböző fesztiválokra utaznánk vele. Közben arról sem szabad elfeledkezni, hogy – ellentétben más együttesekkel, amelyek egy évben hatvan-hetven balettelőadást csinálnak – mi emellett még közel száz színházi előadásban is részt veszünk, mert a tánckari feladatokat is mi látjuk el Pécsett. A múlt évben például százhetven és százkilencven előadás között teljesítettek a táncművészek. Ez rengeteg! Ebben benne vannak a musicalek, az operettek. Ilyen leterheltség mellett optimálisnak tekinthető az évi két bemutató.

– A Pécsi Nemzeti Színház mely előadásaiban szerepelnek a táncosok?

A dzsungel könyvében, a Picasso kalandjaiban, a Csárdáskirálynőben, a János vitézben.

– Ezek elég vegyes feladatok. És nem feltétlenül inspiráló mindegyik.

– A Picasso kalandjai például izgalmas feladatot jelent, ahol hat táncművész szinte végig a színpadon van, és szerepeket is játszanak. De a János vitézben – annak ellenére, hogy én koreografáltam – a nyolc fiú végigállja a második felvonást. Sajnos úgy van megírva a darab, hogy a francia király udvarában a huszároknak jelen kell lenniük végig. Ez az „ácsorgás” nem tesz jót az ízületeknek, és lelkileg sem felemelő. De aki a Pécsi Baletthez jön, annak tudomásul kell ezt vennie.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/6. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

13. 04. 30. | Nyomtatás |