Holdomiglan, holdodiglan, holdunkiglan

Hajnali hold – Magyar Állami Népi Együttes

Kétség nem fér hozzá, hogy jó ötlet volt vidéki színházként, tánctagozat nélkül táncbérletet indítani. A szöveg nélküli színpadi mozgás fontosságára ránevelt közönséggel, mely nem riad meg a kifejezett táncszínházi előadásoktól sem, nem nehéz színing megtölteni egy-egy estére a nézőteret. Legutóbb a Magyar Állami Népi Együttes járt Debrecenben.
Sándor Zita

Mihályi Gábor, a júniusban bemutatott Hajnali hold rendezője-koreográfusa érzékenyen és tetszetősen egyensúlyoz a néptánc, a hagyományok követése, a valahogyan eredeti, ősi mozdulatok és mozdulatsorok megőrzése, megmutatása valamint a jelen kihívásaira való válasz, a megújuló formák, kortárs színházi elvárások között. Az előadás nagyobb részét hiteles, hagyománykövető táncmozdulatok uralják, melyeket olykor megszakít egy-egy formabontó, ha úgy tetszik, műfajtörő, váratlan mozdulati elem. A nagyobb csoportokat megmozgató néptáncos egységek egymásba át- meg átfolyó szimmetrikus és aszimmetrikus szakaszai, a fel-felbukkanó improvizációs betétek, a csoportos és egyéni megnyilvánulást is biztosító formák nagyszerűen illeszkednek bele a jelen tendenciákba; egy sokféle összetevőből egybeolvasztott egységet hoznak létre, mely lazán egymás mellé helyezett, önmagukban is érvényes kisebb blokkokból szerkesztődik össze.

Pontosan megtervezett és Kovács Gerzson Péter fény- és látványterveivel ízlésesen megtámogatott íve van az előadásnak.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/6. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

13. 04. 30. | Nyomtatás |