Eltorzult párbeszéd

Talking Head – Liquid Loft

A Liquid Loft valójában úgy társulat, ahogyan ma már szinte mindegyik, a kortárs tánc területén: van egy „főfigura” (többnyire „a” koreográfus), és vannak olyan munkatársak (táncosok, zeneszerzők, tervezők, technikusok), akik produkcióról produkcióra társulnak hozzá, akár csaknem állandó társként, akár vissza-visszatérőként, akár egyszeri alkalmanként. A Trafóban látott „duett” koreográfusa (Chris Haring) és női előadója (Stephanie Cumming) közösen alapította a fenti nevű „formációt” 2005-ben, a férfi előadó (Luke Baio) pedig vissza-visszajáró társuk.
Lőrinc Katalin

Mindhárman táncosok, akik igen jól hangzó referenciákkal büszkélkedhetnek e téren, az előadás médiuma azonban alapvetően nem a tánc. Az alkotó, Chris Haring (aki dolgozott például a DV8 társulattal is korábban) mintegy 6-8 éve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a testmozgással egyenrangú jelentőséget tulajdonít a színpadon az emberi hangnak, a verbalitásnak, valamint a videó- és egyéb digitális technikáknak. (Akár jó okkal mondhatnánk: Ausztriában ő dolgozik legrégebb óta a fizikalitásnak azzal a kiszélesített, más médiumokra támaszkodó formájával, amivel a DV8 a maga idején – jó 25 éve – korszakot nyitott.)

Az tehát, hogyan működik a táncszínpadon a vetített kép, a virtuális jelenlét, Haring és csapata számára önmagában már nem kihívás: a Trafóban bemutatott új darab: a Talking Head (2010) az internetes „chat-kommunikációra” fókuszál.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/6. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

13. 04. 30. | Nyomtatás |