Testek a szó színpadain

A POSZT-válogatásról táncos szemmel

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik válogatója Lőrinc Katalin táncművész, koreográfus, pedagógus, szakíró volt. Táncosként nyilván különösen érzékeny volt arra a problémára, hogy a hazai színházi előadások miképp használják az emberi testet, milyen szerepet adnak neki a színpadi kifejezésben, illetve a színészi játékban. Az alábbiakban erről olvashatók a POSZT-válogatás kapcsán szerzett tapasztalatai, gondolatai.
Lőrinc Katalin

 Táncos mivoltom nyilván befolyásolja, mit gondolok a testi jelenlétről a színpadon úgy általában. De azt igazából a 2012-es POSZT-válogatás élményei tudatosították bennem, hogy nézőként mennyire meghatározó számomra a test jelenlétének minősége a szó színpadain. Az általam látott 110 előadás tapasztalatai – melyeket folyamatos jegyzeteléssel rögzítettem – első ránézésre sokfélék és szerteágazóak, ám amikor felülkerekedett bennem az örök rendszerező, kiderült: számos olyan összefüggés mutatkozik, melyek mentén egyfajta rendbe terelhetem azokat.

A színész színpadi testi jelenlétének minősége, intenzitása alapján a látott produkciókat három kategóriába tudom sorolni: két népesebb s egy speciálisabb, szűkösebb csoportba (melynek hazai megnyilvánulásai is gyakran határainkon túlról erednek). Az első csoportba azokat az előadások tartoznak, amelyekben a színész teste illusztrációként szolgál – az ilyen előadás rám statikusan hat. A második csoporthoz azokat az előadásokat sorolom, ahol a rendezés megmozgatja a térben a színészt – hatása rám: aktív, mozgó előadás élménye. A harmadik csoport előadásait nemcsak a test körüli térben, de önnön testének tereiben is megmozdított (vagy magától megmozduló) színészi jelenlét jellemzi – hatás: komplex élmény.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/2. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

12. 10. 21. | Nyomtatás |