Folkfraktálok

Örökkön örökké és Barocco Rustico – a négy évszak - Duna Művészegyüttes

A Duna Művészegyüttes újabb bemutatói a múlt emlékeinek, a táncos hagyományoknak kortárs élményként való megfogalmazásra törekszenek. Ez jellemzi Juhász Zsolt legutóbbi két munkáját. Az Örökkön örökké és  Barocco Rustico – a négy évszak című előadásokat Bajna Zsóka mutatja be.

Bajna Zsóka

Halhatatlanul élnek bennem a táncházas emlékeim, ahol – ha ritkán járok is oda –, zavartalanul virágzik és lombosodik az életfa, amit gyermekkoromban ültettek el bennem az előttem járók. A Duna Művészegyüttes előadásainak nézőtéren ülve azt érzékelem, hogy minden egyes jelenlévő saját életfáján prímások és cimbalmosok,  gardonyosok és bőgősök, furulyások és klarinétosok  fújják- ütik-vonják a rigmusokat, dalokat, s hozzá madártorkú énekesek trilláznak. Mindenkinek más és más a háttér-díszlete, de az élmény ugyanazon tőtől fakad, s ha besétálunk ebbe az országba, ugyanabból a forrásból oltjuk szomjunkat.

Más műfajú tánc-előadásokkal ellentétben, itt szorosabb kapocs fűz bennünket az előadókéhoz, titkos vérségi kötelék, mely megújulni, felfrissülni kíván estéről estére. Ha elvarázsolt képzeletünk partjainál felcsap a zene és dobbantanak a lábak, lelkünkben eltűnnek a színfalak s a zsöllyék, és együttlétünk ege alatt készséggel ünnepelünk mi is.

Nem múzeumban járunk és nem is a találmányok bűvös laboratóriumában, ahol valamiféle új elem feltalálását figyelhetjük. De olyan helyen vagyunk, ahol minden ismerősen, sőt, otthonosan hat, ugyanakkor egy felfedezésre váró földrész varázsával illet.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

10. 06. 12. | Nyomtatás |