Másképp látni

Örkény István: Macskajáték – Örkény István Színház

Az Örkény István Színház az évad egyik első bemutatójaként névadója mára klasszikussá vált művét, a Macskajátékot tűzte műsorra. Gáspár Ildikó szövegváltozata és Mácsai Pál rendezése új nézőpontokat kínál a darabhoz. Az előadást Sándor L. István elemzi.

Sándor L. István

 

Az Örkény István Színház előadása fokozatosan vezet be az általa használt jelrendszerbe, amely sok szempontból elszakad a Macskajáték magyar színpadokon megszokott előadásmódjától. Ennek nemcsak az a célja, hogy másképp nézzünk rá a többféle változatban (és sok előadásból) ismert történetre, hanem az is, hogy mélyebbre lássunk benne.

 

Színpadkép

 

Már az előadás kezdete előtt felmegy a függöny, így a nézők szemrevételezhetik a nyitott színpadot. Azonnal feltűnik a sajátos atmoszférát teremtő színpadkép. A koszlott sárga falak valamiféle belső teret érzékeltetnek, de a díszlet nem azonosítható semmiféle konkrét helyszínnel. Leginkább a polgári világból itt maradt lakásbelsőnek tűnik, de egy abból átalakított közösségi térre is gondolhatunk. A falak mentén álló három vasradiátor éppúgy az elmúlt időt idézi, mint a különböző irányokba vezető három ajtó formája. Az a tegnap jelenik meg előttünk, amelyet megpróbálhatunk még jelenként is belakni. (Ezért nem okoznak fennakadást a szövegnek azok a kitételei, például társbérlet, kapuzárás, Szovjet-Magyar Baráti Társaság, stb., amelyek a negyven-ötven évvel ezelőtti viszonyokra utalnak. De a romlás letagadhatatlan jeleit érzékeljük mindenütt. Nemcsak a falak foltos festése utal erre, hanem az is, hogy ezt több helyen vakolatfoltok helyettesítik.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/2-3. számában.


Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.


Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

10. 03. 4. | Nyomtatás |