Bolygó lélek

Beszélgetés Kamondi Zoltánnal

Film- és színház-rendező. Tavaly sajátos sszínházi műhelyt vezetett a miskolci színházban Csarnok Kultusz Motel néven. A sorozat idén kényszerűségből a Merlinben folytatódik.

Varga Judit

- Miért a struktúrán belül készítesz produkciókat, holott színházi munkáid nem illeszkednek a kőszínházi formák hagyományaiba?

- Már nem vagyok a struktúrán belül, mivel a Miskolci Nemzeti Színházzal megszakadt a szoros együttműködésünk. Egyrészt nem tudtam igazán beilleszkedni, másrészt amit csináltam, olyan mértékben lógott ki a miskolci színház struktúrájából, hogy a rengeteg súrlódás révén felmorzsolódtak az intézményhez fűző kapcsolatok. Én egy három éves programot dolgoztam ki, amit a magam köré gyűjtött színészekkel együtt nagyon komolyan vettünk. Biztos voltam abban, ha három évig nem is, de két évig biztosan működni fog a tervem. Nagyon megviselt, hogy nem tudtam végigcsinálni. Ezért miskolci barátaimmal létrehoztunk egy alternatív transzművészeti együttest, amit úgy hívnak, hogy Bolygó Kultusz Motel. Aztán közösen pályáztunk különböző alapítványoknál, és befogadó színházként a Merlinben kaptunk helyet. Tehát az én életemen belül az a törvényszerű út, ami a munkáimból fakad - vagyis, hogy kifelé tartok a struktúrából-, úgy tűnik, megvalósult. Most a Merlinben komolyabb esély van egy hosszabb távú együttműködés kialakítására, mert a Merlin Színház nyitottabb intézmény, és a kapcsolat minősége is eltérő az előző színházakhoz képest.

- Mennyiben más ilyen keretek között dolgozni?

- Bizonyos értelemben más a nagyságrend, tehát nem lehet olyan méretű produkciókat létrehozni, mint amilyeneket Miskolcon rendeztem. Kevesebb pénzt lehet így összeszedni, de remélhetőleg ez meg fog változni. Ugyanakkor szellemileg könnyebb, oldottabb a légkör, bár igazából engem mindig hagytak szabadon dolgozni. A szakítás és összeveszés konkrét okai inkább személyes jellegűek voltak.

- Milyen változást vársz a finanszírozás rendszerében?

- Abban bízom, hogy a színházi finanszírozás struktúrája fel fog bomlani, és sokkal nagyobb összegeket lehet majd nyerni pályázatok útján. Egyelőre ugyan a Bolygó Kultusz munkáiban koprodukció címén a miskolci színház fizeti a színészeket, de ha véglegessé válik a szakítás, az nagyban meg fogja nehezíteni a dolgunkat. Azt gondolom, nem nagyon lehet fenntartani ezt a merev, önkormányzatfüggő támogatási rendszert. Ez most egy átmeneti időszak, azért vagyunk a Merlinben, azért hoztuk létre ezt a csoportot, hogy tovább éljen az, amit együtt elkezdtünk. De ez mindenképp csak túlélés, és ki kell majd találnunk, hogyan tovább.

08. 08. 4. | Nyomtatás |